Tietokoneen takapuoli

Taustaa * Kiitokset * Sisällys * Kommentit

Tällä sivustolla julkaisen verkkokirjana Tietokoneen takapuoli – Kirjoituksia teknologisesta mielihyvästä -tietoteoksen. Kirjan käsikirjoitus on hieman keskeneräinen, ja se tulee todennäköisesti muuttumaan – ja toivottavasti parantumaankin – myös lukijoiden kommenttien perusteella. Keskeneräisyydestä huolimatta uskon, että teos saattaa kiinnostaa joitakuita, ja nyt on jo aika päästää se pöytälaatikosta ulos. Jos teos tai sen osat osoittautuvat käyttökelpoisiksi esim. tutkimuksessa tai opetuksessa, ilmoitelkaa (jaakko.suominen at utu.fi). Teoksen 0.9beta-version ”virallinen” julkaisupäivä on 27.9.2007.

Tietokoneen takapuoli tarkastelee digitalisoitumisen perusteita ja katvealueita henkilökohtaisuuden, teknologiapuheen tapojen ja mielihyvän näkökulmista. Kirja käsittelee tietokoneiden suhdetta mediateknologisiin verkostoihin monipuolisen lähdeaineiston, muun muassa verkkosivustojen, kuvien, tekstien, laitteiden ja audiovisuaalisen aineiston avulla. Digitalisoituminen tulee esille erityisesti teknologisten tunteiden ja aistimusten 1900-luvun kulttuurihistorian kautta. Itse tietokoneen lisäksi kirjan luvut valottavat muun muassa television ja radion historiaan liittyviä kysymyksiä. Keskeistä teoksessa on historiakulttuurinen lähestymistapa teknologiaan: millä tavoin nykypäivän teknologia ja tulevaisuusennustukset käyttävät ja hyödyntävät menneisyyden jälkiä? Kirja on tarkoitettu kaikille digitaalisesta kulttuurista, tietotekniikasta sekä media- ja teknologiakulttuurista kiinnostuneille. Kirja on luonteeltaan aineistolähtöinen ja samalla menetelmällinen. Kirja käsittelee konkreettisten esimerkkien kautta, miten mediateknologisia niveltymisiä on mahdollista tutkia ja analysoida kulttuuritieteellisessä ja historiallisessa kontekstissa. Teos avaa myös suuntaviivoja soveltavalle teknologian kulttuurihistorian tutkimukselle. Teosta tai sen osia voi lisäksi käyttää luento- tai verkkokurssien oheislukemistona. Lukujen lopussa on tästä syystä esimerkkitehtäviä, joita voi hyödyntää opetuskäytössä.

Kirjoittaja (siis minä, Jaakko Suominen) toimii digitaalisen kulttuurin professorina Turun yliopiston Porin yksikössä (Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitos) sekä digitaalisen kulttuurin, erityisesti teknologian kulttuurihistorian dosenttina Jyväskylän yliopistossa.

Kiitokset

Teosta tai sen osia ovat lukeneet ja kommentoineet erityisesti Jussi Parikka, Anna Sivula, Petri Saarikoski, Riikka Turtiainen, Sari Tuuva-Hongisto ja Johanna Uotinen. Tämän lisäksi yksittäisiä artikkeleja, joihin osa kirjan luvuista perustuu, on lukenut myös moni muu. Kiitos kaikista kommenteista ja parannusehdotuksista!

Tietokoneen takapuoli

Kirjoituksia teknologisesta mielihyvästä

Sisällys

Johdannoksi: mielihyvä etualalle

I Tekniikan esitteleminen

1. Sähköaivon särinä. Keskuskone, aistiminen ja sivilisoituminen

2. Koneita Ankkalinnassa. Aku Ankka teknologiaa kesyttämässä

3. Tietokonetansseista alttarille? Digitaalisen parinvalinnan vaiheita

II Tekniikan muisteleminen

4. Koneromanssi. Tietokone rakkauden työkaluna

5. Kasvu kesken? Retropelaaminen digitaalisena historiakulttuurina

III Tekniikan kysyminen

6. Murrokset ja pidemmät kestot. Mediaymmärryksen rakentumisen prosesseja

7. Verkon käytön rajoilla – eli miten tulimme riippuvaiseksi netistä

Lopuksi: tietokoneen takapuolella

Lähteet

English Summary

Taustaa * Kiitokset * Sisällys * Kommentit

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: