Tutkijan heijastuksia

Varoitus – disclaimer. Tämä metodologinen lastu sisältää tutkijan perjantaiaamun mutuilua. Ei viitteitä vaan pohdintaa erään tekstin inspiroimana. Tämä lastu kertoo reflektion ja kontekstualisoinnin suhteesta.

Kulttuuritieteellinen tutkimus odottaa – niin kuin tieteellinen tutkimus yleensäkin – että tutkija kuvaa tutkimusprosessiaan. Varsinkin väitöskirjatyyppisessä opinnäytteessä tutkijan on perusteltava ja puolustettava aiheen valintaansa, rajaustaan ja tekemiään valintoja pontevasti, tarkasti ja pitkään.

Tällä hetkellä meidän tieteenaloillamme perustelu useimmiten tarkoittaa astetta suurempaa subjektipositiointia. Tutkija kertoo myös omasta suhteestaan ja sitoutumisestaan aiheeseen. Hän kertoo itsestään. Hän ei aseta itseään ristivalotukseen ainoastaan loogisten ja rationaalisten valintojen tekijänä, ei mekaanisesti toimivana analysaattorina. Hän kertoo itsestään, tunteistaan, tuntemuksistaan, tunteiden ja tuntemusten muutoksista tutkimusaiheen ja työn äärellä. Joskus hän menee tässä piinallisen pitkälle: Tässä Minä Tutkin! Katsokaa Nyt!

Tärkeää on, että reflektiivisyys ei ole vain itsen esittelyä. Itse asiassa se on kontekstualisoimisen väline itseä kiintopisteenä käyttäen: reflektio kontekstualisoi aihetta, mutta samalla se kontekstualisoi lukijan tutkijaan ja tutkijan otteeseen. Se johdattaa lukijan tutkimuksen maailmaan.

Reflektio, heijastus, on kuitenkin aina tutkijan itsensä rakentama. Se on tarkoituksellinen omakuva, selfie eli meitsie. Se on rajattu. Se on valittu joukosta mahdollisia omakuvia. Kun tutkija tuijottaa valitsemaansa kuvaa tarpeeksi kauan, hän alkaa nähdä sen itsenään. Kertomus oman tutkijuuden kasvusta vakiintuu. Näinhän tämä todellakin meni. Vai menikö?

Mainokset

Yksi vastaus to “Tutkijan heijastuksia”

  1. Ole itsesi paras kriitikko | Koneen kokemu(y)s Says:

    […] pitääkin olla. Tutkijan pitää olla itsensä suurin ja paras kriitikko. Itsekritiikki on sukua (itse)reflektiolle, mutta kritiikki kohdistuu meneillä olevan tutkimuksen sijasta pikemminkin aiempiin tutkimuksiin […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: