Tupakkainvaasio

Toistaiseksi Berliinin katutaiteessa ei ole tullut vastaan pahemmin digikulttuuriaiheita. Niitä kyllä on, sillä olen nähnyt sellaisia esim. monimediataiteilija Igor Stromajerin kuvaamina. Kiinnostava retropelien hyödyntäminen tuli kuitenkin vastaan viime perjantaina Prenzlauer Bergin alueella.

Pysähdyin ohi kulkiessani katukahvilan kohdalle, sillä kahvilan terassilla oli pöytä, jolla oli Space Invaders -heijastimia. Olin ostanut kolme heijastinta vuosi sitten Brysselistä, mutta heijastimista on jo yksi kadonnut ja yksi hajonnut, joten ajattelin hankkia lisää. Ohessa kuva osittain hajonneesta heijastimestani.

jaakko-space-invaders-heijastin

Yllätyksekseni Prenzlauer Bergin kahvilan heijastimet eivät olleet myynnissä, vaan ne olivat oheistuotteita. Heijastimen olisi saanut kaupanpäälliseksi vain ostamalla askin Fred-tupakkaa. Heijastimissa näyttikin olevan myös Fred-tupakkamerkin logo. Kieltäydyin tarjouksesta enkä kiireessä ja yllätyksessäni huomannut ottaa heijastimista edes valokuvaa. Kuvaan heijastimet, jos tupakkakonsulentit tulevat toiste vastaan Berliinin kaduilla. Oheisesta kuvakaappauksesta näkyy, että Fred-tupakka tosiaan käyttää Space Invaders -teemaa myynnin edistämisessä. Kuva on Fredin Internet-sivuilta 9.5.2011.

Fred cigarettes vs. Space Invaders
Mietin vaan, että onko pelin oikeuksien omistaja Taito tietoinen moisesta käytöstä. En ihan heti nimittäin yhdistäisi tupakointia retropelaamiseen, ja omissa heijastimissani on Taiton copyright 1979, 2009. Toisaalta röyhytelläänhän Japanissakin paljon tupakkaa, joten ehkä Taito on antanut oikeudet Space Invadersin käyttämiseen. Tai sitten tupakkavalmistaja luottaa siihen, että pikselimuoto ei käy itsessään tuotemerkistä, kun pelin nimeä ei mainita (vaikka ”kaikki” kyllä tunnistavat sen heti). Samaan tyyliin Pac-Man-kiekkoa on hyödynnetty siellä sun täällä aika vapaasti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: