Mokaaminen kannattaa joskus

Pidin tänään kaksi esitelmää Digital Memories 3 -konferenssissa. Kumpaankin esitykseen liittyi kuvaus tutkimustapauksesta, jossa kaikki ei mennyt ns. putkeen. Minusta tällaisista pienistä tai isommista mokista tai epäonnistumisen kokemuksista olisi kiva kuulla enemmänkin, koska ne ovat niin tavallisia tutkimuksessa, mutta kuten edellisessä kirjoituksessa totesin, niistä ei kovin usein puhuta.

Minusta ainakin tuntuu siltä, että ehkä tutkimuksessa kaikkein hedelmällisimpiä ovat hetket, jolloin jokin menee pieleen: aineiston kokoaminen tai kerääminen ei onnistu, aineistosta ei löydykään vastauksia niihin tutkimuskysymyksiin, joihin oletti vastauksia löytyvän, hieno tutkimuksellinen härpätin ei toimi tai tutkijakollegat tai jotkut muut yleisöt eivät suhtaudu tutkimukseen sillä lailla kuin mitä itse kuvitteli.

Kun homma kosahtaa, tutkija joutuu ulos omalta mukavuusalueeltaan ja joutuu muuttamaan ajattelutapaansa, lähestymistapaansa, tutkimuskysymyksiään, aineistojaan tai joskus ääritapauksessa jopa ensisijaista tutkimusyhteisöään. Tällöin tuloksena on useimmiten aidosti uutta, kriittistä ja reflektiivistä tutkimusta.

Tietenkään ei ole hauska törmätä jatkuviin kasautuviin ongelmiin ja hakata päätään koko ajan seinään, mutta ajoittaiset esteet ja vaikeudet ovat väistämättömiä, välttämättömiä ja hyödyllisiä.

Minusta aiheesta ”kun jokin meni tutkimuksessa pieleen ja mitä sitten tapahtui” voisi järjestää oman seminaarinsa tai tehdä vaikkapa kirjan. Ehkä tällaisia on jo olemassa. Tietääkö kukaan?

Mainokset

Yksi vastaus to “Mokaaminen kannattaa joskus”

  1. Jasso Says:

    Ainakin FigSharesta löytyy mokadataa. Ideana on että vaikka tutkimuksesta ei tulisi julkaisukelpoista, datan levittäminen voi ehkäistä toisia toistamasta samaa virhettä. http://figshare.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: