Eheää tutkimusta?

Etnologiatieteissä ja perinteentutkimuksessa on kirjoitettu siitä, miten informantit helposti eheyttävät kertomuksiaan, kun he kertovat retrospektiivisesti omakohtaisia kokemuksia – joka tutkijan toiveesta tai missä tahansa muussa tilanteessa. On selvää, että samanlainen tai samantyyppinen eheyttäminen tapahtuu myös silloin, kun tutkija kirjoittaa opinnäytettään, artikkelia tai mitä tahansa reprospektioksi tutkimusprosessistaan.

Eheyttävässä tutkimuksen representoinnissa siivotaan turhat rönsyt pois. Johdannossa ja tutkimusteksteissä laajemmin tekijät keskustelevat aineistonsa ja muut tutkimuksen kanssa. Ohjaajien ja kollegoiden kanssa käydyt keskustelut eivät sen sijaan näy kuin välillisesti tutkimusviitteissä, esipuheiden kiitoksissa ja esimerkiksi silloin, jos ulkopuolinen vertailee oletettavasti toisilleen läheisten tutkijoiden tekstejä.

Eheytysdiskurssi edellyttää myös tutkijan varmuutta. Harvempi tunnustaa tutkimustekstissään, että on tehnyt tutkimusprosessinsa aikana vääriä valintoja ja välillä turhaa työtä. Moni ei tunnusta, että ennen pääsyä paperille esitettyyn lopputulemaan tutkija on saattanut olla välillä aivan eksyksissä, poissa tutkimukselliselta kartalta ilman käsitystä siitä, miten pitäisi edetä.

Tutkija ei puhu tutkimuksensa yhteydestä tuurista, sattumasta, musta tuntuu -etenemisestä eikä ehkä intuitiivisesta osaamisestaan – vaikka Spinozan tapaan pitäisikin intuitiivistä tietämistä suuressa arvossa.

Tutkimusdiskurssiin kuuluu epävarmuuden piilottelu – siitäkin huolimatta, että johtopäätöksissä esitettäisiin varauksia (toisaalta-toisaalta-päättelyt sekä rajaukset ja varaukset suhteessa tulosten yleistettävyyteen). Tutkija on ikään kuin tiennyt, mitä tekee.  Hän ei ole epäröinyt. Hän on tiedostanut valintansa ja niiden seuraukset. Tutkija pyrkii tutkimuksensa kirjallisessa representaatiossa ehyeen, symmetriseen ja harmoniseen ilmaisuun. Mutta onko kaikki mennyt ihan niin siististi? Yleensä ei.

Mainokset

3 vastausta to “Eheää tutkimusta?”

  1. Intuitiota, scifiä ja kristallipallosta katsomista | Bittiavaruuteen Says:

    […] kulttuurin professori Jaakko Suominen kirjoittaa blogipostauksessaan Eheää tutkimusta? tutkijan harjoittamasta “tutkimustekstin silottelusta”, josta leikataan […]

  2. Lusikka käteen ota… muahahahahaha! « Tutkijankammion portailla Says:

    […] jälkeen digitaalisen kulttuurin professori J. Suominen julkaisi omassa blogissaan kirjoituksen Eheää tutkimusta?, jossa puhuu mm. intuitiosta, tutkimuksen vaikeista kohdista, muuttuvista ratkaisuista ym. ja […]

  3. Mokaaminen kannattaa joskus « Koneen kokemu(y)s Says:

    […] Koneen kokemu(y)s Kirjoituksia teknologiakulttuurista ja akateemisista ilmiöistä « Eheää tutkimusta? […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: