Aineistosta nousee

Laadullista aineistoa, kuten haastattelulitteraatioita, muita tekstilähteitä tai kuvia kerta toisensa jälkeen lähitihrusteleva tutkija todistaa monesti kummallista luonnonilmiötä tai paranormaalia tapahtumaa: aineistosta ”nousee” jotain. Sieltä nousee yksittäisiä kuvauksia, teemoja tai kokonaisuuksia, jotka saavat erityisen merkityksensä kulkeutuessaan verkkokalvon kautta tutkijan tajuntaan vaikuttaen siellä ja jalostuen mahdollisesti tutkimustekstiksi, esitelmäksi tai tutkijan kuvaamiksi tuloksiksi.

Mutta mitä se oikein tarkoittaa, kun tutkija tai opiskelija toteaa, että hänen tutkimusaineistostaan ”nousee jotain”? Se, että laadullista aineistonkäsittelyä ja sosiaalista konstruktionismia korostava tutkija puhuu aineistosta nousemisesta, lienee yritys ojentaa kättä objektiivisuudelle ja luonnollisuudelle. Tutkija seuraa aineistosta tarkkaan katsomalla paljastuvaa ilmiötä, jolle hän antaa selityksensä. Tutkija toimii ikään kuin itsenäisen luonteen omaavan mutta puherajoitteisen aineiston tulkkina.

Näin asia ei tietenkään ole. Aineiston autonomia ja todistusvoima suhteessa tutkittavaan ilmiöön on rajallinen. Tutkijan rooli on ollut merkittävä, kun hän on kerännyt tai muodostanut tutkimusaineistoaan tutkimustehtäväänsä rajatessaan, tutkimuskysymyksiä muokatessaan, lähteitä ja tutkittavia valitessaan ja tutkittavilta asioita kysyessään ja niin edelleen. Yhtä lailla tutkijan rooli on ollut merkittävä, kun hän on tarkastellut aineistoaan, lukenut ja katsellut sitä järjestellen ajatuksiaan päässään, paperilla ja tietokoneen ruudulla – kun hän on ”analysoinut aineistoaan”. Ja tutkijan rooli on keskeinen, kun hän järjestää päätelmiään tulosten esittelyksi.

Eli mitä tutkija tarkoittaa oikeasti sillä, että ”aineistosta nousee”. Nouseminen voi viitata useisiin menetelmällisiin ja kognitiivisiin prosesseihin, joita ei useinkaan tarkkaan eritellä – eikä niitä edes voi eritellä. Aineistosta nouseminen voi viitata esimerkiksi siihen, että tietty puheentapa tai teema tai asioiden kytkös toistuu usein ja ehkä jopa säännönmukaisesti joko yksittäisen aineistopartikkelin koko ”pituudelta” tai sitten vertailtaessa vaikkapa eri haastateltavien, kirjoittajien tai kuvaajien tuotoksia toisiinsa.

Tyypillisyyden lisäksi ”aineistosta nouseminen” saattaa viitata myös erityiseen. Aineistosta ”nousee” sioita jotka syystä tai toisesta kutkuttavat tutkijaa. Ne ovat jollain tavalla erikoisia, ”rikkaita”, monipuolisia tai vaikkapa valtavirtaa vastustavia välähdyksiä tai laajempia jälkiä jostain ilmiöstä. Aineistosta nousevista saattaa muodostua tutkijan suosikkilähteitä ja niiden tekijöistä muodostua suosikki-informantteja, joiden lausahduksia tutkija käyttää usein ja taajaan.
Monesti on kyse yleisen ja erityisen sekoittumisesta, eli edellä mainitut nousutyypit sekoittuvat toisiinsa.
Siis kun seuraavan kerran ”nostatte jotain aineistosta”, miettikää, mitä oikein on tapahtunut/tapahtumassa. Millaisen tutkimusprosessin tulos nouseminen oikein onkaan?

Se, että tutkija naturalisoi tai subjektivoi aineistonsa ja ”siitä nousevat” teemat, avaa myös toisen näkökulman, joka saa virikkeitä Bruno Latourin ja kumppaneiden tieteensosiologisesta tutkimuksesta. Nousemispuhe osoittaa hienosti, että yksittäiset lähteet, lähdekorpukset, tutkimusmenetelmät ja tulosten esitykset muodostavat tutkijoiden kanssa yhdessä toimijaverkoston, johon kuuluvat ei-inhimilliset toimijat omalla laillaan muokkaavat verkostoa ja sen muita toimijoita. Aineiston mustasta laatikosta todellakin nousee tekijöitä, jotka vaikuttavat tutkijaan ja hänen toimintaansa.

Mainokset

Yksi vastaus to “Aineistosta nousee”

  1. Anna Sivula Says:

    Tutkija, jonka silmille aineistosta kovasti ”nousee” asioita, ei ilmeisesti ole koskaan oppinut muotoilemaan tutkimusta ohjaavia kysymyksiä, eikä kirjoittamaan tutkimuksiaan vastauksiksi näihin kysymyksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: