Tieteen ja teknologian tutkimuksen kriittiset kysymykset

Osallistuin viikko sitten Critical Issues on Science and Technology Studies -konferenssiin Grazissa. Kansainvälisen konferenssin järjesti IAS-STS-laitokseni. Oli hauska osallistua konferenssiin, jonka osallistujamäärä oli varsin pieni, mutta jossa osallistujia oli ympärimaailmaa. Pääpaino oli toki eurooppalaisissa osallistujissa, mutta väkeä oli tullut myös Yhdysvalloista, Intiasta, Kiinasta ja Ugandasta.

Osa esityksistä meni sellaisiin sinänsä mielenkiintoisiin ympäristö-, politiikka- ja bioteemoihin, jotka olivat kaukana omista tutkimusalueistani, mutta mukana oli myös esityksiä jotka metodisesti tai teemoiltaan tuntuivat läheisimmiltä. Itse esitin vähän vanhemman koneromanssi-tutkimusteemani, josta olin vihdoin saanut väsättyä englanninkielisen version. Samana konferenssipäivänä minulle mielenkiintoisinta antia olivat suureen eurooppalaiseen gender-tutkimusprojektiin liittyneet esitykset. Monikansallisessa hankkeessa oli vertailtu muun muassa sitä, miten nuortenlehdissä esitetään tiedettä ja teknologiaa. Hankkeeseen kuului myös osioita, joissa selvitettiin koululaisten tiedettä, teknologiaa ja sukupuolta koskevia käsityksiä ja asenteita. Projektin tarkoitus on myös pyrkiä vaikuttamaan tieteen ja teknologian tasa-arvoisempaan ja moninaisempaan esilletuontiin opetuksessa.

Omassa sessiossani oli esitykset tunteiden simuloinnista tietoteknisitä ympäristöistä ja jokapaikan tietotekniikan (ubiikin tietotekniikan) määrittelyistä teknologian suunnittelijoiden keskuudessa. Tässä vaiheessa alkoi tuntua yhä paremmin siltä, että minullakin oli jotain järkevää kommentoitavaa muista esityksistä. Ensimmäisenä konferenssipäivänä fiilis oli ollut vähän erilainen.

Konferenssi huipentui Grazin eteläpuolella Leibnizin lähellä viinitilalla pidettyyn illanviettoon, jossa jälleen kerran pääsi tutustumaan itävallan ruoka- ja juomakulttuurin parhaisiin paloihin. Normaalien viinien, juustojen ja kinkkujen lisäksi kannattaa mainita alkoholiton seljankukkamehu 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: