Negatrendit

Olen eilen ja tänään sukkuloinut Creative Futures -konferenssissa Porin yliopistokeskuksessa. Kuuntelin eilen puheenjohtajan ominaisuudessa prof. Markku Wileniuksen esitystä, jossa Wilenius vilautti tulevaisuudentutkimuksesta tutun John Naisbittin megatrendi-käsitteen ja puhui jonkin verran myös pelkojen vaikutuksesta tulevaisuuden ennakoinnissa ja luovassa toiminnassa.

Itse yhdistin mielessäni heti nämä seikat omien tutkimuskiinnostusteni mukaan uudeksi käsitteeksi: negatrendit. Negatrendit ovat jonkinlaisia vallitsevia diskursseja tai dispositiiveja, jotka vaikuttavat mm. siihen, miten suuntaamme tutkimus- ja kehitysresurssejamme. Tämän hetken yksi keskeisin negatrendi lienee ilmastonmuutos, jonka kautta panostuksemme mm. vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämiseen on kasvamassa. Negatrendissä keskeistä on siihen liittyvä valtaisa keskustelun ja puheen määrä.

Ennen ilmastonmuutosta vallitsevia negatrendejä ovat olleet mm. kylmä sota (vrt. Paul Edwardsin ajatus suljetun maailman diskurssista) ja erilaisiin ydin(ase)katastrofeihin liittyvät ilmiöt. Yhtä lailla pienemmät negatrendit ovat näyttäytyneet mm. otsoniaukko- ja happosadediskurssien muodossa.

Huomasin tosin juuri, että totta kai joku muukin oli keksinyt negatrendi-sanan tai käsitteen. Sitä on käyttänyt ainakin Sirkka Heinonen jo vuonna 1990.

Mainokset

Yksi vastaus to “Negatrendit”

  1. Sosiaalisen median mahdollisuudet? « Koneen kokemu(y)s Says:

    […] muun muassa ilmastonmuutoksen ja teknologian suhteesta. Ilmastonmuutostematiikka on tietynlainen negatrendi, johon tällä hetkellä kietoutuu valtavasti erilaista keskustelua ja toimintaa – […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: